Jak vaříme?

Vážení strávníci, rodiče, žáci,
od poloviny tohoto týdne budou obě naše  školní jídelny používat pro přípravu jídel vejce od nosnic, které nežijí v klecích, ale v hale na podestýlce.                                                                                                     
Naše  škola se tak připojí k několika obchodním řetězcům, firmám, školám i institucím, které způsob chovu nosnic v klecích nepodporují.

Dále v rámci pitného režimu budeme nabízet  mléko od kraviček z Jihočeských Strakonic.

Farma Král – drůbežárna z Břežan 

je rodinná farma, která začala od léta 2016 provozovat drůbežárnu v Břežanech II. u Českého Brodu. Zaměřujeme se na chov nosnic v halách na podestýlce. Chov je od prvopočátku zaměřen na maximální zdraví nosnic. Tento způsob chovu je trendem v Evropské unii a ve Velké Británii. Mají certifikovanou třídírnu i balírnu vajec kde jsou 1× měsíčně  prováděny kontroly státní veterinární správou.


Farma DIVIŠ - mlékárna Chrášťovice

Je také rodinná farma, nacházející se 10 km u Jihočeských Strakonic. Zabývají se rostlinou a živočišnou výrobou na pozemcích 1100 ha v okolí obce Chrášťovice, kde se nachází i zhruba 100 ks masného skotu převážně plemene Simentál a dále zhruba 150 ks mléčného skotu Brown Swiss a Holštýnský skot. Mlékárna byla založena v roce 2015 a zpracovává se zde mléko od  krav pro výrobu mléčných výrobků.

Získala  označení GMO free, což v překladu znamená, že naše produkty nejsou geneticky upravovanými potravinami.



vloženo 10.10.2018

 

Výběr receptur

V kuchyni, která nevaří z polotovarů, ale převážně z  čerstvých surovin a pro všechny své strávníky s láskou.

V naší jídelně spolupracujeme s nutriční terapeutkou Lenkou Křížanovou. Systém dietního školního stravování je nastaven v souladu s vyhláškou 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů ( vyhláškou 17/2015 ).  Společně, každé tři měsíce, kontrolujeme nastavení systému a dodržování metodických pokynů. Certifikát k nahlédnutí ve školní jídelně.

Společně děláme rozbor jídelních lístků, jejich složení a výběr potravin. Snažíme se zbytečně nemastit, nekořenit a nesolit. Často jako doplněk stravy podáváme ovoce, kompoty či zeleninu ve formě salátů, mléčné výrobky.

Do jídelníčku se snažíme zařazovat i méně známé druhy surovin jako je pohanka, kuskus, jáhly, bulgur, cizrna atd. Jsme otevřeni novým nápadům.

Dodržování tzv."spotřebního koše" je pro nás velkým vodítkem. Je to předpis, o který se můžeme při sestavování jídelního lístku také opřít, přestože se setkáváme s negativním ohlasem,  poněvadž sledovanou součástí tohoto "koše" jsou také u dětí neoblíbené luštěniny a ryby.

Snažíme se zvolit správný výběr receptur pro školní stravování a rozšířit tak výběr pokrmů.

Abychom vybraly ty nejlepší receptury, rezervujeme si různá vydání v městské knihovně a po jejich prostudování můžeme zvolit ty, které budou nejvíce splňovat naše požadavky.

Dále využíváme poznatků hlavních kuchařek z jiných škol a vaříme podle jejich ověřených receptů.

I loňský školní rok se u nás stravoval chlapec s bezlepkovou dietou – stanovenou lékařem.

Po společné konzultaci s rodiči se lze domluvit na předepsané dietě a vyjít tak v rámci možností dítěti a rodiči vstříc.

Dobrou chuť Vám všem našim strávníkům přeje za kolektiv školní jídelny
                            Veronika Nagrantová,
 vedoucí školní jídelny

 

Alergeny ke stažení na stránce: Dokumenty ke stažení

 

 

Méně známé druhy jídel a surovin

pro sestavování jídelního lístku v souladu s doporučenou pestrostí stravy
Nové recepty – např. Kuře s luštěninovým bulgurem
/bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů/ 

V návaznosti na novelu vyhlášky č. 170/2005 sb. o školním stravování ve znění vyhlášky 17/2015 se mění nejen realizace dietního stravování, ale i pestrost stravy na jídelním lístku.

Např.
- nezařazovat masovou polévku před sladké a luštěninové pokrmy
- nepřidávat  uzeniny do pokrmů pro vylepšení chuti
- zařazovat plnohodnotné bílkoviny v kombinaci s obilovinami 
   /čočka s chlebem, rizoto s luštěninami aj./

Méně známé druhy jídel a surovin:

kroupový pilaf               - vepřové maso, kroupy, zelenina

grenadýrský pochod     - brambory, cibulka, těstoviny, slanina

myslivecká směs           - vepř. maso, játra, zelenina

irský guláš                    - vepř. maso, houby, zel. fazolky, karotka

houbový kuba              - kroupy, houby, koření

torteliny                       - druh těstovin s náplní

nastavovaná kaše       - bramborová kaše, krupky, koření

fazolový kotlík            - fazole, brambory, zelenina

Yofresh                      - jogurtová tatarka

Bulgur                       - předvařená nalámaná celozrnná pšenice

Jáhly                      - potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa

Cizrna                      - římský hrách

Pohanka                  - druh obiloviny

Kuskus       - spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene, prosa

Šoulet                         -  hrách a kroupy

Peperonáta                - grilované papriky

Perkelt                       - vepřové maso, mletá paprika, rajský protlak, smetana

Tyrolské brambory    - brambory, slanina, klobása, majoránka, těstoviny

Džuveč                        - vepřové maso, ml. paprika, rajský protlak, drcené rajské

Bulgureto                  - rizoto z bulguru

Tarhoňa                    - druh těstoviny

Zahalané rybí filé     - ryba, slanina, smetana, rajské

Matýskův mls           - kuřecí maso, směs koření, bezlepkové těstíčko

Paella                      - směs koření – kurkuma, cibule, paprika, pepř, česnek

Tokáň                      - „ guláš „ s paprikami

Koložvárské zelí     - bílé zelí, rýže, mleté vepřové maso, ml. paprika, smetana

Špecle                       - vaječné těstoviny

Dřevorubecké brambory  - brambory, slanina, houby – zapečené s vejcem

Zbruf                       - mleté vepřové maso, rajský protlak, ml. paprika, zel. lečo

Řecká musaka        - mleté maso, bešamel, lilek, cuketa, rajské

 

 

                                                     Ryby:

Mahi- Mahi     -     zlak nachový         pangasius        -   sladkovodní ryba

rybí burger      -     aljašská treska       máslová ryba  -       butterfish

losos                                                    tilápie             -       mořská ryba